Effektiv energiåteranvändning
från datacenter till fjärrvärme

I september 2022 introducerades ”Second Use”, ett banbrytande energiöverföringssystem. Det innebär att energi från datacenter används både för att kyla datahallen och värma ge tex. en bergvärmeanläggning en förhöjd köldbärartemperatur vilket resulterar i en betydlig höjning av värmepumpsanläggningen Cop. Satsningen på ”Second Use” har resulterat i över 25 anläggningar som byggts med denna innovativa teknik. Ett av dessa system är aktivt i ett datacenter strax söder om Stockholm sedan 2022.

Fördelar för fastighetsägaren:

  • Ökad värmepumpseffektivitet genom högre köldbärartemperatur.
  • Anpassningsbar värmebärartemperatur efter byggnadernas behov.
  • Högre köldbärartemperatur enligt SEE Coolings standard.

Fördelar för datacentret:

  • Minskad energiförbrukning genom energiuttag från fastighetsägaren.
  • Redundans och driftsäkerhet från det kalla fjärrvärmenätets borrhålslager.

Miljövänligt och Energieffektivt:

  • Upp till 40% högre energibesparing jämfört med traditionella kylsystem.

En röst från branschen

Mats Birgersson från LU-VE Sweden AB berömmer SEE Cooling för deras innovativa lösningar som bidrar till en väsentlig driftoptimering och starkt rekommenderar deras teknik för energieffektiva datacenter och andra kylbehov. ”Second Use” representerar en hållbar och effektiv framtid för energiåtervinning.

– Sedan många år har vi samarbetet med SEE Cooling. Vi har varit med från början och tillsammans drev vi utvecklingen av dagens SEE Cooler som levereras till marknadens högt ställda krav. Vi ser med glädje på utvecklingen och känner starkt att efterfrågan på innovativa lösningar efterfrågas mer och mer. SEE Cooling har de senaste åren verkligen tagit ett steg i sin marknadsposition inte minst genom sitt utvecklande samarbete med Kylma, säger Mats Birgersson.

Vill du veta mer om Second Use och läsa om andra lyckade projekt? Ladda ner den senaste versionen av vårt nyhetsbrev via knappen här nedan!